Accijns

Bij wijn importeren en verkopen komt heel wat kijken, meer dan je zo op het eerste oog zou denken als je een lekker glas wijn inschenkt.

Accijnzen (belastingen). Eén Europese markt zonder grenzen? Nou, niet voor alcoholhoudende dranken zoals wijn, cava en port!

Vergunning
Ten eerste moet je als importeur een officiële vergunning hebben om accijnsgoederen te mogen ontvangen. Om daar maar mee te beginnen: toen we nog maar net begonnen waren, werden wij bij ons thuis opgeschrikt door 2 vervaarlijk uitziende douanebeambten met veel epauletten op hun schouders.

Later kregen we bezoek van de ‘blauwe kant’, een man die onze boekhouding kwam controleren. Zij hadden geconstateerd dat wij onze boekhouding niet op orde hadden. Maar gelukkig bleed dat de ‘blauwe man’ zelf niet goed op de hoogte was van het reilen en zeilen van een wijnhandel en ook had de belastingdienst zelf hun systeem niet op orde. Dus helaas voor de Douane en Belastingdienst ……… er viel hier geen mooie vangst binnen te halen aan illegaal geïmporteerde wijn zonder accijnsbetalingen!

Gelukkig hadden we alles keurig op orde en na het bekijken van een rijtje ordners dropen kozen beide partijen eieren voor hun geld.

Staaltje ambtenarij
Bij wijntransport moet de bodega in een internationaal elektronisch systeem aangifte doen van de verzonden wijnen met vermelding van o.a. type wijn, alcoholpercentage, hoeveelheid liters en – ja echt – het kenteken van de eerste (vracht)auto die de wijn komt ophalen bij de bodega. Een mooi staaltje ambtenarij, want onderweg naar Nederland wordt de wijn soms meermalen overgeladen in een andere vrachtauto zonder dat de douane daar weet van heeft.

Sommige bodega’s laten de aangifte doen door een zogeheten gestor en dat gebeurt nog weleens een weekje later als-ie het druk heeft. Als de wijnen binnen zijn, moeten wij in hetzelfde systeem een bericht van ontvangst insturen. Dat moet binnen 5 werkdagen, maar soms is de aanmelding vanuit de bodega dan nog niet eens binnen. Een eerlijke datum vermelden geeft een foutmelding, dus dan maar jokken.

Eén Europa?
Dan volgt onze officiële opgave van de accijnzen aan de Nederlandse douane via hun website. Een rekenhulp geeft de douane niet, dus je moet zelf maar berekenen hoeveel hectoliter 624 flessen zijn, deels van 0,75 l en soms deels van 0,5 l. En vervolgens wat je moet betalen. De betaling moet binnen 24 uur, anders volgt een boete, dit laatste hebben wij helaas ondervonden.

Ter info: per fles wijn betalen wij als importeur ongeveer € 0,80 accijns en dus ook de consument. In België is dat beduidend minder, in o.a. Duitsland nihil. Tot zover één Europa…

Toegegeven, het systeem is redelijk waterdicht, maar ook bureaucratisch en bewerkelijk en absoluut niet onze hobby! Vandaar dat commerciële bureaus soms wel € 100,00 per pallet rekenen voor de accijnsaangifte als je dit niet zelf wilt doen. Al snel 15-25 cent per fles… Dus doen wij het gewoon zelf om de kosten van een fles wijn zo laag mogelijk te houden.

Maar over de kosten van een fles wijn een volgende keer meer.

Afbeeldingsresultaat voor douane en accijnzen

Selectie van wijn

Bij wijn importeren en verkopen komt heel wat kijken, meer dan je zo op het eerste oog zou denken als je een lekker glas Spaanse wijn inschenkt.

Selectie van wijn
We beginnen met ongeveer het leukste aspect, het zoeken naar nieuwe wijnen. Soms lopen we min of meer per toeval aan tegen verrassende en soms unieke wijnen die nergens in Nederland verkrijgbaar zijn. Maar meestal zoeken we gericht en dat met name tijdens onze zomervakantie in het Catalaanse deel van Spanje.

Inventarisatie
We beginnen met in kaart brengen welke wijnen we nodig hebben, voor wie (particulier en/of horeca) en in welke prijsklasse, mede gebaseerd op behoeften en wensen van onze klanten. Ook de situatie bij onze bodega’s speelt een belangrijke rol. Soms hebben ze in een bepaald jaar een bepaalde wijn niet (voldoende) of is deze niet goed genoeg. En vanwege onze groei hebben we ook meer en meer wijn nodig.

Zoektocht
Zoeken doen we op verschillende manieren. We krijgen regelmatig tips binnen voor leuke bodega’s of originele wijnen vanuit onze Spaanse kennissenkring. Via (artikelen op) internet komen we interessante wijnen en bodega’s op het spoor.

Bodegabezoek
Tot slot bezoeken we de bodega waarvan we wijnen gaan inkopen om kennis te maken met bodega en wijnmaker, om te zien en te horen hoe ze werken en om foto’s te maken

Als we zelf onder de indruk zijn van smaak en prijs-kwaliteitverhouding en de bodega, gaan we de wijn nogmaals met anderen proeven om hun mening te horen. Maar het allerbelangrijkste voor ons blijft onze eigen ‘buenas sensaciones’, oftewel: vinden we het zelf allebei lekker? Want we willen alleen wijn verkopen waar we zelf enthousiast over zijn! We merken dat (potentiële) klanten dat heel leuk vinden.

Catalaansewijn.nl in de Ode aan Teylingen

En dan sta je in een magazine over Teylingen en word je door andere inwoners herkend en aangesproken. Complimenten aan Edith en Peter van Koester media voor het maken van een schitterend magazine. En dank aan Karin van Heppener makes it happen! Events en projecten, dat ons deze kans gegeven hebt.

Ode aan Teylingen en Catalaanse wijn

Wijnproeverij

Proeverij zaterdag 4 november = VOL

Er zijn nog wel enkele plaatsen beschikbaar op 19 november!

 

Op zaterdag 4 november en zondag 19 november vindt er in het proeflokaal in het Skicentrum Sassenheim aan de Wasbeekerlaan 24c in Sassenheim, een Spaanse wijnen proeverij plaats.

We willen u tijdens deze wijnproeverij kennis laten maken met mooie Spaanse wijnen en hapjes.

De kosten voor deze bijzondere avond bedragen slechts € 10,00 per persoon.

Op zaterdag 4 november begint de wijnproeverij begint om 20:00 uur en op zondag 19 november begint de proeverij om 16.00 uur.

Kaarten kunt u bestellen via [email protected]

Proeverij zaterdag 20 mei

Proeverij zaterdag 20 mei = VOL

Er zijn nog wel enkele plaatsen beschikbaar op 13 mei!

catalaanse wijn Spaanse wijn Proeverij

Op zaterdag 20 mei vindt er in het proeflokaal in het Skicentrum Sassenheim aan de Wasbeekerlaan 24c in Sassenheim, een Spaanse wijnen proeverij plaats.

We willen u tijdens deze wijnproeverij kennis laten maken met mooie Spaanse wijnen en hapjes.

De kosten voor deze bijzondere avond bedragen slechts € 8,00 per persoon.

De wijnproeverij begint om 20:00 uur.
Het Skicentrum is open vanaf 19:30 uur.

Kaarten kunt u bestellen via [email protected]

#masguso #c_perelada #edetaria #bodegasbellod

Dé trend in de Grenache wijnen, Mas Gusó El Plataner

De Grenache geeft al het fruit en voegt frisheid toe. De Syrah verhoogt de smaak van de wijn en de Carinena geeft de complexiteit en persoonlijkheid aan deze wijn. Na een zorgvuldige selectie van de druiven op de wijnstokken wordt elk ras geoogst wanneer de druiven de beste rijpheid hebben. De pluk gebeurd handmatig in dozen van 15 kg en worden bewaard en handmatig verwerkt op een temperatuur van 0 °C. Hierdoor worden alleen de beste druiven gebruikt voor deze wijn. Na het verwerken vindt er een fermentatie en maceratie plaats voor ongeveer 15 – 20 dagen op circa 25 °C. Hierna wordt de wijn ongeveer 12 maanden bewaard in eiken vaten van 300 liter. En waarom de naam El Plataner? Midden op het landgoed van Mas Gusó staat een tweehonderd jaar oude plataan waarnaar deze wijn is genoemd: El Plataner.

Proefnotitie: Mooie paars gekleurde wijn met aroma’s van rood fruit, zoete vruchten en een vleugje specerijen. De wijn is medium tot full body met heeft een fluwelen rijpheid die in evenwicht wordt gehouden door de frisse zuren. Kwaliteitswijn die 12 maanden lagering op Franse eiken heeft gehad. Mooie, lange en pittige afdronk met evenwichtige tannines!

Drinken bij: Heerlijk bij allerlei vlees- en wildgerechten met bijvoorbeeld een rood fruitsaus of als gezellige avondwijn. Maar ook prima in combinatie met een lekker stuk kaas of pure chocolade.

Bewaaradvies: tot 6 jaar

Gebied: D.O. Terra Alta
Land: Spanje
Druif: Carinena, Garnacha Negra, Syrah

Te bestellen op http://catalaansewijn.nl/product/mas-guso-el-plataner/

Winterse wijnen proeverij 12 november 2016

wijnproeverij -12-november-2016

Op zaterdag 12 november vindt er in het proeflokaal in het Skicentrum Sassenheim aan de Wasbeekerlaan 24c in Sassenheim, een zomerse wijnproeverij plaats. We willen u tijdens deze wijnproeverij kennis laten maken met mooie Spaanse wijnen en hapjes. Bart Merks, eigenaar en oprichter van Catalaansewijn.nl, zal u tijdens deze avond begeleiden door de wereld van de Spaanse wijn en natuurlijk kunt u uitgebreid proeven. Dit alles onder het genot van heerlijke Spaanse hapjes.

De kosten voor deze bijzondere avond bedragen slechts € 8,00 per persoon.
De wijnproeverij begint om 20:00 uur.
Het Skicentrum is open vanaf 19:30 uur.

Kaarten kunt u bestellen via [email protected] Zoals u begrijpt, zijn er slechts een beperkt aantal plaatsen beschikbaar. Wees er dus snel bij, want VOL=VOL.

Fantastisch nieuws: door witte wijn val je af!

Dól op witte wijn? Dan heb je vanaf nu nog meer reden om jouw favoriete drankje te drinken! Een recent onderzoek wijst uit dat twee glazen wijn voor het slapengaan je kan helpen om af te vallen.

Heb je niet alleen souvenirs, maar ook een aantal kilo’s mee naar huis genomen van vakantie? Veel vrouwen zijn druk in de weer om de gezellige vakantiekilo’s er weer af te krijgen. Je kunt op blaadjes sla kauwen of aan de slag gaan met een personal trainer, maar de oplossing is wellicht veel simpeler (en leuker!) dan je denkt!

Een onderzoek van de Harvard University en de Washington University wijst uit dat twee glazen witte wijn per avond kan helpen bij het afvallen. Yes! Als jij je ook afvraagt hoe witte wijn je in hemelsnaam kan helpen met gewicht verliezen, het zit zo: door het drinken van twee glazen witte wijn vlak voordat je gaat slapen, gaat je lichaam terwijl je slaapt vet verbranden. Slapend afvallen, dus! Dat is nog niet het enige voordeel van een wijntje voor het slapengaan. Wijn stilt de trek naar ongezonde snacks!

Hiervoor geldt wel: met mate! Als je meer dan twee glazen drinkt dan zul je niet alleen slechter slapen maar neem je ook enorm veel calorieën tot je.

Door Emma de Wijer, dinsdag 13 september 2016
Bron: Beaumonde

Zomerse wijnproeverij vrijdag 20 mei

catalaansewijn.nl zomerse proeverij

Zomerse wijnproeverij vrijdag 20 mei

Op vrijdag 20 mei vindt er in het proeflokaal in het Skicentrum Sassenheim aan de Wasbeekerlaan 24c in Sassenheim, een zomerse wijnproeverij plaats. We willen u tijdens deze wijnproeverij kennis laten maken met mooie Spaanse wijnen en hapjes. Bart Merks, eigenaar en oprichter van Catalaansewijn.nl, zal u tijdens deze avond begeleiden door de wereld van de Spaanse wijn en natuurlijk kunt u uitgebreid proeven. Dit alles onder het genot van heerlijke Spaanse hapjes.

De kosten voor deze bijzondere avond bedragen slechts € 7,50 per persoon.
De wijnproeverij begint om 20:00 uur.
Het Skicentrum is open vanaf 19:30 uur.

Kaarten kunt u bestellen via [email protected] Zoals u begrijpt, zijn er slechts een beperkt aantal plaatsen beschikbaar. Wees er dus snel bij, want VOL=VOL.