Accijns

Bij wijn importeren en verkopen komt heel wat kijken, meer dan je zo op het eerste oog zou denken als je een lekker glas wijn inschenkt.

Accijnzen (belastingen). Eén Europese markt zonder grenzen? Nou, niet voor alcoholhoudende dranken zoals wijn, cava en port!

Vergunning
Ten eerste moet je als importeur een officiële vergunning hebben om accijnsgoederen te mogen ontvangen. Om daar maar mee te beginnen: toen we nog maar net begonnen waren, werden wij bij ons thuis opgeschrikt door 2 vervaarlijk uitziende douanebeambten met veel epauletten op hun schouders.

Later kregen we bezoek van de ‘blauwe kant’, een man die onze boekhouding kwam controleren. Zij hadden geconstateerd dat wij onze boekhouding niet op orde hadden. Maar gelukkig bleed dat de ‘blauwe man’ zelf niet goed op de hoogte was van het reilen en zeilen van een wijnhandel en ook had de belastingdienst zelf hun systeem niet op orde. Dus helaas voor de Douane en Belastingdienst ……… er viel hier geen mooie vangst binnen te halen aan illegaal geïmporteerde wijn zonder accijnsbetalingen!

Gelukkig hadden we alles keurig op orde en na het bekijken van een rijtje ordners dropen kozen beide partijen eieren voor hun geld.

Staaltje ambtenarij
Bij wijntransport moet de bodega in een internationaal elektronisch systeem aangifte doen van de verzonden wijnen met vermelding van o.a. type wijn, alcoholpercentage, hoeveelheid liters en – ja echt – het kenteken van de eerste (vracht)auto die de wijn komt ophalen bij de bodega. Een mooi staaltje ambtenarij, want onderweg naar Nederland wordt de wijn soms meermalen overgeladen in een andere vrachtauto zonder dat de douane daar weet van heeft.

Sommige bodega’s laten de aangifte doen door een zogeheten gestor en dat gebeurt nog weleens een weekje later als-ie het druk heeft. Als de wijnen binnen zijn, moeten wij in hetzelfde systeem een bericht van ontvangst insturen. Dat moet binnen 5 werkdagen, maar soms is de aanmelding vanuit de bodega dan nog niet eens binnen. Een eerlijke datum vermelden geeft een foutmelding, dus dan maar jokken.

Eén Europa?
Dan volgt onze officiële opgave van de accijnzen aan de Nederlandse douane via hun website. Een rekenhulp geeft de douane niet, dus je moet zelf maar berekenen hoeveel hectoliter 624 flessen zijn, deels van 0,75 l en soms deels van 0,5 l. En vervolgens wat je moet betalen. De betaling moet binnen 24 uur, anders volgt een boete, dit laatste hebben wij helaas ondervonden.

Ter info: per fles wijn betalen wij als importeur ongeveer € 0,80 accijns en dus ook de consument. In België is dat beduidend minder, in o.a. Duitsland nihil. Tot zover één Europa…

Toegegeven, het systeem is redelijk waterdicht, maar ook bureaucratisch en bewerkelijk en absoluut niet onze hobby! Vandaar dat commerciële bureaus soms wel € 100,00 per pallet rekenen voor de accijnsaangifte als je dit niet zelf wilt doen. Al snel 15-25 cent per fles… Dus doen wij het gewoon zelf om de kosten van een fles wijn zo laag mogelijk te houden.

Maar over de kosten van een fles wijn een volgende keer meer.

Afbeeldingsresultaat voor douane en accijnzen